Stress of je leven – blog 2

Slaap en Stress

Een stukje over slaap omdat stress vaak tot slaapproblemen leidt en slaapproblemen tot stress.

Slaap is voor een groot gedeelte nog een mysterie, wel weten we dat slaap noodzakelijk is voor fysieke en mentale gezondheid. We weten dat slapen nodig is om uit te rusten, het lichaam en geest komen tot rust zodat je de volgend dag weer kunt functioneren. Slaap is echter veel meer dan dat. De slaap-waakritmiek wordt bij mensen en dieren geregeld door gebieden in de hersenstam en de hypothalamus. Een volwassen persoon heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig, kinderen en baby’s hebben meer slaap nodig. Er zijn vier fasen van slaap te benoemen die samen een slaapcyclus vormen. Gemiddeld wordt de hele slaapcyclus zo’n drie tot vijf keer per nacht doorlopen. Een slaapcyclus duurt zo’n 90 tot 120 minuten.

1 Sluimerfase, De sluimerfase is de overgangsfase tussen waken en slapen. De oogbeweging wordt trager. Je hebt moeite je ogen open te houden en valt uiteindelijk in slaap. De hersenactiviteit neemt langzaam af.

2 Lichte slaap, In deze fase begint de slaap, maar deze is nog heel licht. Je wordt niet meer van elk geluid wakker, maar als je kan makkelijk gewekt worden.

3 Dit is de fase van de echte diepe slaap. Ademhaling en hartritme dalen tot het laagste ritme. Als je uit deze slaap gewekt wordt ben je gedesoriënteerd en heb je tijd nodig om je te realiseren waar je bent.

4 Droomslaap (R.E.M) In deze fase zijn er snelle oogbewegingen (Rapid Eye Movement) en is er sprake van grote hersenactiviteit. Spieren zijn volledig ontspannen.

Overdag lopen de hersenen een licht zuurstof tekort op, deze moet normaal gesproken tijdens het slapen weer aangevuld worden. Slapen is belangrijk voor het verwerken van emoties. Dit vindt plaat in het limbisch systeem in de hersenen. Het limbisch systeem is een vrij groot gebied dat verschillende hersendelen omvat die betrokken zijn bij het opslaan en verwerken van emotionele herinneringen.

Bij de meeste mensen heeft slaaptekort een negatief effect op het concentratie- en reactievermogen op de dag erna. Tekort aan slaap draagt bij tot mentale vermoeidheid, vergeetachtigheid en slechte Stemming.

Stress leidt vaak tot slaap problemen die hierboven genoemd zijn. Slecht slapen leidt vaak weer tot meer stress. Er is zeker geen simpele kant en klare oplossing, toch een paar tips die voor een betere nachtrust kunnen zorgen.

  • Verduister de slaapkamer.

  • Ga ruim voor middernacht slapen.

  • Elke dag rond de zelfde tijd naar bed.

  • Beperk alcohol en coffeïne inname.

  • Een uur voor het slapen gaan alle beeldschermen in huis uit.

  • Twee uur voor het naar bed gaan niet meer eten.

Er zijn een aantal hersenhormonen (neurotranmitters) betrokken bij het slaap proces, twee daarvan zijn GABA en melatonine. Melatonine is vooral bekend vanwege het effect tegen een jetlag. Melatonine wordt in de epifyse (pijnappelklier) in de hersenen geproduceerd en speelt een belangrijke rol bij het dag/nacht ritme. GABA is een in de hersenen veel voorkomende neutransmitter die soms wordt ingezet tegen ADHD-achtige klachten.

Voor contact informatie en meer…

http://healthcoachbart.nl/Contact/over-Bart/

Stress of je leven – blog 1

Stress en bijnieren

Termen als burnout en bijnier uitputting hoor je al snel als het over stress gaat. We gaan stap voor stap bekijken wat er gebeurt bij stress.

1 Stress ontstaat in het hoofd, de mind, het begint met een prikkel die van binnenuit (een gedachte) of van buitenaf komt. Een prikkel van buitenaf kan het horen van een harde knal, of het bijna te laat aan zien komen van een auto zijn. Een stress prikkel van buitenaf wordt door een van onze vijf zintuigen waargenomen.

Een stress prikkel van binnenuit begint als een gedachte, plotselinge angst, onrust etc. met heel veel verschillende oorzaken. De oorzaken kunnen stress op het werk, stress thuis of een stress van een trauma zijn. Een prikkel van buitenaf geeft vaak kort durende stress en kan heel zinvol zijn, je ruikt vuur, vliegt van de bank af een neemt maatregelen. Stress van binnenuit kan lang aanhouden en daardoor tot grote mentale, emotionele en fysieke problemen leiden.

2 Het lichaam reageert in eerste instantie met adrenaline, adrenaline geeft het bekende, vlucht, vecht of bevries reactie. Hartslag ,ademhaling en bloedsuiker gaan omhoog. Minder bloedtoevoer naar het spijsvertering systeem en een verhoogde alertheid. Adrenaline is een hormoon, communicatie stofje in het bloed en een neurotransmitter, een communicatie stofje in het zenuwstelsel. De hoofdbouwsteen van adrenaline is het aminozuur (eiwit) l-tyrosine. Tyrosine is ook de belangrijkste bouwsteen van dopamine en het schildklierhormoon.

3 In tweede instantie reageert het lichaam met cortisol, ongeveer 30 min na de stress prikkel. De hypofyse scheidt het hormoon ACTH af wat er voor zorgt dat de bijnieren cortisol in het bloed afgeven. Cortisol zorgt voor het vrijkomen van extra energie in het lichaam om het enegie verlies van het vrijkomen van adrenaline te compenseren. Dit doet cortisol door vet en aminozuren (uit spierweefsel) om te zetten in glucose. Door middel van een negatieve feedback systeem neemt de productie van cortisol weer af.

Cortisol werkt ontstekingsremmend en onderdrukt het immuunsysteem en wordt vanwege deze eigenschappen in de medische wereld veel gebruikt. Cortisol is een steriod hormoon, dit betekent dat cortisol gemaakt wordt uit cholesterol.

4 Door middel van het negatieve feedback systeem daalt cortisol en het lichaam komt normaal gesproken terug in haar natuurlijke balans, dit wordt ook wel homeostase genoemd.

Als de stress door een interne prikkel wordt veroorzaakt, een gedachte, is de kans veel groter dat het lichaam als het ware in de stress modus blijft staan. Nu we grofweg weten wat adrenaline en cortisol in ons lichaam doen, kun je je voorstellen dat lichamelijke klachten niet kunnen uitblijven. Dan krijgt de persoon die lijdt aan mentale stress er ook nog eens fysieke klachten bij, wat lijdt tot nog meer stress.

Veel voorkomende klachten nog even op een rij:

  • Rusteloosheid/slapeloosheid

  • Verstoorde spijsvertering

  • Hoge bloedsuiker, verhoogde kans op diabetes type 2

  • Hoge bloeddruk

  • Concentratie verlies

  • Verkrampte spieren

  • Verlaagd immuunsysteem

Veel klachten uit dit rijtje kunnen, als ze lang genoeg aanhouden lijden tot zeer vervelende chronische aandoeningen. Veel mensen met deze aandoeningen zullen uiteindelijk medicatie krijgen. Antidepressiva, slaaptabletten, beta blokkers noem maar op. Het grote gevaar van chronische stress is niet alleen een burnout maar ook op termijn de bovengenoemde gezondheid problemen.

Dit was deel 1, in de volgende delen ga ik verder met het thema stress en krijg je tips, mogelijkheden hoe je met stress om kan gaan.

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/19667983/?claim=adtjnw6gr8x”>Follow my blog with Bloglovin</a>