Stress of je leven – blog 3

Ademhaling

Bij inademing via neus en mond, luchtwegen (bronchiën) en de longblaasjes (alveolen) komt zuurstof in het bloed terecht. Zuurstof gaat verder naar de cellen en is noodzakelijk voor de productie van energie (ATP). Bij uitademing verlaat CO2 via de luchtwegen het lichaam.

Sigaretten roken en luchtvervuiling geven veel lichamelijke stress op luchtwegen en longen. De energie behoefte neemt bij elke vorm van stress enorm toe terwijl het door o.a. Luchtvervuiling juist lastig wordt voor het lichaam om energie te produceren.

Stress zorgt vaak voor spanning in de buik en zonnevlecht. Zonnevlecht is een grote zenuwknoop onder de navel. Een gevolg hiervan is dat het middenrif (diafragma) onder spanning komt te staan en lastiger naar beneden zakt bij inademing. Dit heeft weer als gevolg, sneller buiten adem en minder lucht in de longen.

Een ander woord voor inademing is inspiratie. Inspiratie heeft ook hele andere betekenis namelijk ingeving. Het woord inspiratie komt van het Latijnse woord spiritus, wat geest betekend. Een onderdeel van Yoga is pranayama (ademhalingsoefeningen). Mensen die ervaren zijn in pranayma ervaren dat door de oefeningen hun gedachten rustiger worden of tijdelijk zelfs helemaal stilvallen. Prana is een belangrijke bron van energie in de Yoga, prana komt via ademhaling in ons systeem terecht. Prana is niet hetzelfde als zuurstof, prana is geen materie maar energie.

Nu weten we dat ademhalen zeer belangrijk is voor ons lichaam, geest en energie-lichaam. Ademhalingsoefeningen kunnen als ze verkeerd worden uitgevoerd juist energie kosten. Ademhalingsoefeningen in bijvoorbeeld Yoga, Qigong en Systema (Russische krijgskunst) moeten voor beginners onder professionele begeleiding gedaan worden.

Het tot rust brengen van het middenrif kan gedaan worden door op die plek rustig te masseren met de juiste essentiële oliën. Bepaalde supplementen als bijvoorbeeld magnesium en valeriaan in te nemen en de juiste ademhalingsoefeningen te doen.