Stress of je leven – blog 4

De Maatschappij

Ik hoor vaak zeggen, we leven in een stressvolle maatschappij, ik denk zeker dat dit waar is. Wie is de maatschappij, ik of jij en alle andere mensen, en we bedoelen natuurlijk de mensen die dicht genoeg bij je staan dat ze een impact op je leven hebben. De politici, bazen van bedrijven, dokters, leraren, buren etc. etc. Ook wordt er vaak gezegd dat de maatschappij druk uitoefent, aangezien wij ook de maatschappij zijn oefenen wij ook druk uit op onze omgeving. Sommige mensen gaan gebukt onder deze druk, andere mensen kunnen goed met deze druk omgaan.

De druk die ik zelf ervaar is dat je mee moet doen met de competitie wie er het meest succesvol in het leven is. Hoog opgeleid zijn, veel geld hebben, veel gereisd hebben, veel vrienden hebben. Van alles veel en het liefste meer dan de ander. Behalve dat dit dit voor de meeste mensen veel stress oplevert is het ook een te zware belasting voor ons ecosysteem.

Hij wil een gezin het liefst drie kinderen, een mooi huis in een nette buurt en een grote auto. Vaak op vakantie veel vrienden en natuurlijk naar de sportschool om er goed ui te zien. Nu heeft hij dat allemaal en een goed betaalde baan bij een grote bank om alles te kunnen betalen. Hij is nu eind dertig en loopt tegen een burnout aan. Het lijkt vrijwel onmogelijk om zijn leven drastisch om te gooien. Zijn vrouw is super blij met het huis, de kinderen met hun school en al hun hobby’s. De auto is van de zaak en hij moet de rente van zijn hypotheek betalen en het huis verder aflossen. Hij zit vast. Zijn baas geeft hem wat tijd vrij om op te knappen en dan weer terug naar de stress van alle dag.

Zijn keuzes gebaseerd op zijn wens om zeer “succesvol” te worden hebben uiteindelijk geleid tot een man die bijna ten onder gaat aan de stress. Er zijn ook mensen die praktisch gezien wel de mogelijkheid hebben om hun leven om te gooien en dat ook willen, maar dat niet doen vanwege de maatschappelijke druk die ze voelen.

Even pauze van de maatschappij, vakantie, uitgerust en dan weer terug. Of een pauze door te mediteren (is niet hetzelfde als spirituele meditatie) en weer terug. Pranayama is het zelfde, je geeft de mind even wat rust en doen, boem, weer terug.

In hoeverre moet ik mij aanpassen aan de maatschappij. Hoeveel vrijheid is er voor mij. Zou ik buiten de maatschappij kunnen leven. Hoeveel invloed heb ik om de maatschappij te veranderen. Allemaal ingewikkelde vragen die op komen borrelen als ik denk aan stress en de maatschappij.