Stress of je leven – blog 2

Slaap en Stress

Een stukje over slaap omdat stress vaak tot slaapproblemen leidt en slaapproblemen tot stress.

Slaap is voor een groot gedeelte nog een mysterie, wel weten we dat slaap noodzakelijk is voor fysieke en mentale gezondheid. We weten dat slapen nodig is om uit te rusten, het lichaam en geest komen tot rust zodat je de volgend dag weer kunt functioneren. Slaap is echter veel meer dan dat. De slaap-waakritmiek wordt bij mensen en dieren geregeld door gebieden in de hersenstam en de hypothalamus. Een volwassen persoon heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig, kinderen en baby’s hebben meer slaap nodig. Er zijn vier fasen van slaap te benoemen die samen een slaapcyclus vormen. Gemiddeld wordt de hele slaapcyclus zo’n drie tot vijf keer per nacht doorlopen. Een slaapcyclus duurt zo’n 90 tot 120 minuten.

1 Sluimerfase, De sluimerfase is de overgangsfase tussen waken en slapen. De oogbeweging wordt trager. Je hebt moeite je ogen open te houden en valt uiteindelijk in slaap. De hersenactiviteit neemt langzaam af.

2 Lichte slaap, In deze fase begint de slaap, maar deze is nog heel licht. Je wordt niet meer van elk geluid wakker, maar als je kan makkelijk gewekt worden.

3 Dit is de fase van de echte diepe slaap. Ademhaling en hartritme dalen tot het laagste ritme. Als je uit deze slaap gewekt wordt ben je gedesoriënteerd en heb je tijd nodig om je te realiseren waar je bent.

4 Droomslaap (R.E.M) In deze fase zijn er snelle oogbewegingen (Rapid Eye Movement) en is er sprake van grote hersenactiviteit. Spieren zijn volledig ontspannen.

Overdag lopen de hersenen een licht zuurstof tekort op, deze moet normaal gesproken tijdens het slapen weer aangevuld worden. Slapen is belangrijk voor het verwerken van emoties. Dit vindt plaat in het limbisch systeem in de hersenen. Het limbisch systeem is een vrij groot gebied dat verschillende hersendelen omvat die betrokken zijn bij het opslaan en verwerken van emotionele herinneringen.

Bij de meeste mensen heeft slaaptekort een negatief effect op het concentratie- en reactievermogen op de dag erna. Tekort aan slaap draagt bij tot mentale vermoeidheid, vergeetachtigheid en slechte Stemming.

Stress leidt vaak tot slaap problemen die hierboven genoemd zijn. Slecht slapen leidt vaak weer tot meer stress. Er is zeker geen simpele kant en klare oplossing, toch een paar tips die voor een betere nachtrust kunnen zorgen.

  • Verduister de slaapkamer.

  • Ga ruim voor middernacht slapen.

  • Elke dag rond de zelfde tijd naar bed.

  • Beperk alcohol en coffeïne inname.

  • Een uur voor het slapen gaan alle beeldschermen in huis uit.

  • Twee uur voor het naar bed gaan niet meer eten.

Er zijn een aantal hersenhormonen (neurotranmitters) betrokken bij het slaap proces, twee daarvan zijn GABA en melatonine. Melatonine is vooral bekend vanwege het effect tegen een jetlag. Melatonine wordt in de epifyse (pijnappelklier) in de hersenen geproduceerd en speelt een belangrijke rol bij het dag/nacht ritme. GABA is een in de hersenen veel voorkomende neutransmitter die soms wordt ingezet tegen ADHD-achtige klachten.

Voor contact informatie en meer…

http://healthcoachbart.nl/Contact/over-Bart/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *